"M-a cuprins melancolia gândindu-mă la viitor, aşa că m-am apucat să fac dulceaţă de portocale. Este uimitor cum te înveseleşti când rupi feliile de portocale sau freci podeaua." David Herbert Lawrence
Trăim sinusoidal
Trăim sinusoidal

Trăim sinusoidal

“Avem prieteni din aceeaşi clasă socială cu noi”.

Să tot fie vreo 2 luni de când am auzit vorbele de mai sus, într-o duminică ploioasă şi urâtă. Urâtă mi s-a părut şi afirmaţia spusă cu atât de multă convingere încât mi s-a părut forţată dar şi deranjantă, cu atât mai mult cu cât aveam şi contraexemplu fix în cazul oratorului în cauză.

Clasa socială, caracterizată superficial la o primă vedere şi un prim gând, se referă strict la situaţia materială a unui om. Asta pe scurt. De la care se dezvoltă un cerc de cunoştinţe, anumite obiceiuri de consum, o stare de spirit precum şi o altfel de planificare a vieţii în curs. Unde totul se deduce, se succede şi se potriveşte ca într-un tablou cu regi şi castele metamorfozate în oameni de succes şi penthouse-uri de revistă.

Acum, exceptându-i pe cei ce niciodată nu au luat contact cu altfel de lume pentru că aşa au fost crescuţi şi nu-i poţi blama pentru realitatea construită de alţii, există oamenii care n-au avut nimic şi nici acum nu au totul. Doar suficient cât să se autoproclame avansaţi la o altă “clasă socială”. Unde comanzi ceva pentru că-ţi place şi dacă-i şi foarte scump, cu atât mai bine. În psihologia omului care s-a ridicat pe picioarele lui, e lesne de înţeles nevoia de a-şi recunoaşte faptic, încă o dată, că a reuşit. Oricum ştie că la un moment dat, bucuria nu va mai fi la fel de intensă şi atunci profită de momentul transformării, pentru o perioadă. Ce nu va putea lăsa niciodată în urmă sunt prietenii lui, mai puţin norocoşi. Acei oameni care nu ies atât de des în club cu individul nostru, pentru că nu-şi permit. Şi nu, nici nu le place să le plătească el consumaţia, pentru că nu li se pare potrivit. Ei nu îl însoţesc în concedii extravagante dar îl sună să-l întrebe cum se simte acolo unde e. Şi pentru că fac lucrul acesta, merită să nu-i despartă “clase”. Merită.

Trăim sinusoidal. Deci nu putem emite astfel de judecăţi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.